Vom putea călători vreodată cu mașina timpului?
Călătoria în timp, un concept preluat din filmele științifico-fantastice, a fost demonstrată prin dilatarea timpului, o proprietate a relativității speciale a lui Einstein. Abilitatea de a călători în timp, fie că este vorba de a remedia o greșeală din trecut sau de a obține o perspectivă asupra viitorului, a fost mult timp acceptată de science fiction și dezbătută de fizicienii teoreticieni.
Albert Einstein a fost cel care a inventat expresia „spațiu-timp”. În loc să trateze spațiul ca pe un loc plat și rigid care cuprinde obiectele din univers, Einstein l-a considerat curbat și maleabil, capabil să formeze adâncituri gravitaționale în jurul unor mase care atrag alte obiecte, la fel ca o minge de bowling plasată în centrul unei trambuline care ar face orice mai mic să alunece în centru.
Centrul căderii gravitaționale a Pământului este situat în nucleul planetei, acolo unde accelerația gravitațională este cea mai puternică. Conform teoriei lui Einstein, cu cât un obiect este mai aproape de centrul Pământului, cu atât timpul se mișcă mai lent pentru acel obiect, deoarece timpul se mișcă mai lent pe măsură ce te miști mai repede prin spațiu.
Acest efect descris de Einstein poate fi observat cum în sateliții GPS, care orbitează la 20.200 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Datorită dilatării pământului, ceasuri de la bordul acestora câștigă în medie 38 de microsecunde pe zi. Pentru a afla mai multe informații despre cum funcționează teoria relativității și cât de aproape suntem de a călători în spațiu, accesați thetech.ro. În plus, veți fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă nou în industria tech.