Escara este cea mai neplacuta afectiune a pielii pentru persoanele imobilizate la pat. Apare din cauza presiunii constante asupra anumitor parti ale corpului si daca se agraveaza poate sa duca chiar la deces. Din fericire, exista solutii de prevenire a escarelor, una dintre ele fiind salteaua antiescare. Pe piata se pot gasi mai multe variante de saltele antiescare, motiv pentru care vom incerca sa analizam caracteristicile acestora si sa descoperim care sunt cele mai potrivite in functie de situatia in care se afla pacientul.
Care sunt criteriile de care trebuie sa se tina cont la alegerea unei saltele antiescare?
- Tipul saltelei. Se poate opta pentru saltele pasive care se folosesc pe un pat normal si sunt destinate pacientilor imobilizati, care prezinta risc de aparitie a escarilor. Saltelele pasive sunt destinate indeosebi ingrijirii la domiciliu. De asemenea, se poate alege salteaua de tip fagure, alcatuita din camere pneumatice si pentru saltele tubulare, construit din celule cilindrice independente. Saltelele de tip fagure sunt ideale pentru orice tip de bolnav, indiferent de greutate, in timp ce varianta tubulara este destinata celor cu risc mediu si mare de aparitie a escarelor.
- Greutatea pacientului. Este important sa se acorde atentie acestui aspect, mai ales daca pacientul are greutate mai mare de 100 de kg. Exista produse care suporta chiar si persoane de 140 de kg. De regula, sunt saltelele de tip fagure, care uniformizeaza presiunea pe toata suprafata corpului.
- Dimensiuni. Nu in ultimul rand, conteaza dimensiunea saltelei. Pentru a fi cat mai confortabila este bine sa se opteze pentru saltele suficient de mari, in asa fel incat pacientul sa aiba libertatea de a fi mutat cu usurinta dintr-o pozitie in alta.
Atunci cand achizitionezi o saltea antiescare este bine sa te orientezi si spre materiale de foarte buna claitate, cum ar fi spuma CMHR care rezista la o multime de factori externi, dar si spre pret. Un astfel de produs poate sa coste de la cateva sute pana la cateva mii de lei. In general, pretul poate sa fie o buna dovada a calitatii, insa nu este o regula universal valabila. Daca este posibil, este indicat sa se solicite sfatul unui medic inainte de a achizitiona un astfel de produs, in asa fel incat eficienta sa fie cat mai mare.