home Sanatate Ce trebuie sa stii despre periutele de dinti

Ce trebuie sa stii despre periutele de dinti

Ar putea parea rezonabil sa alegi o periuta de dinti cu peri tari daca iti doresti sa iti cureti dintii si gingiile cat mai bine. La urma urmei, placa bacteriana si tartrul sunt atat de greu de indepartat si sunt atat de nocive pentru sanatate, incat este aproape logic sa folosesti cea mai dura periuta de dinti si cea mai puternica pasta de dinti pe care le gasesti in comert. Ei bine, nu! Daca tinem la sanatatea noastra orala, nu ar trebui sa procedam in acest fel! Puterea si forta bruta nu sunt cea mai buna cale de a lupta impotriva bolilor dentare si gingivale. De fapt, periuta de dinti cu peri tari poate fi daunatoare pentru sanatatea dentara.

Periajul sever al dintilor:

Un studiu aparut in Journal of Clinical Periodontology in anul 2015 a analizat efectele periajului dentar sever asupra recesiunii gingivale. Acesta a aratat ca exista mai multi factori care agraveaza sanatatea gingiilor. Printre acesti factori se numara presiunea utilizata in procesul de periere, cat de des se spala pe dinti si cat de moi sunt perii periutelor de dinti.

Ce este periajul sever al dintilor? Practic, obiceiurile proaste de periere a dintilor se incadreaza in trei categorii: cat de des, modul de periere si tipul periutei. In ceea ce priveste frecventa, Asociata Dentara Romana pentru Educatie (ADRE) recomanda spalarea pe dinti de doua ori pe zi, dimineata si seara, eventual dupa fiecare masa, in functie de necesitati. Cand vine vorba de tehnica, trebuie sa stii ca cel mai indicat mod de periere este de la gingie spre varful dintelui, intr-un mod cat se poate de bland. Periajul pe dinti in directie orizontala poate fi un factor de traumatizare a dintilor. Folosesti altceva decat o periuta de dinti cu peri moi? Inseamna ca mai adaugi un factor care contribuie la periajul sever al dintilor.

Ce poti face daca ai aceste obiceiuri vicioase de periere a dintilor? Unii le-au depasit alegand periuta de dinti electrica in locul celei manuale. Acest dispozitiv poate fi grozav pentru tine din mai multe puncte de vedere. Pe langa faptul ca periaza dintii intr-un mod bland, are capacitatea de a indeparta mult mai multe bacterii de pe dinti si gingii decat periuta manuala si, in plus, are un cronometru care te anunta ca ai atins cele doua minute recomandate pentru periaj. Treaba ta este sa asezi periuta electrica usor intre dinti si gingii, deplasand-o usor pe toate suprafetele dentare. Periuta de dinti electrica nu face miscari dure, nu risca sa isi indoaie perii si, prin urmare, nu va cauza deteriorari ale gingiilor sau recesiune gingivala.

Daca ai alte intrebari legate de periuta de dinti si modul de periere, te rugam sa o faci la urmatoarea programare la stomatolog.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: