Protejarea copilului de razele nocive ale soarelui este o necesitate. La fel ca in fiecare an, pe raioanele cu produse solare din magazine isi fac aparitia produse noi ceea ce ne face alegerea si mai dificila. Filtru chimic sau ecran mineral? Textura cremoasa sau ulei? Indice de protectie 30 sau 50?
Produsele destinate protectiei solare de schimba de la un an la altul, compozitia unei creme de protectie solara este destul de invariabila: filtre chimice sau ecrane minerale (sau un amestec din cele doua) sunt incorporate intr-o baza sub forma unei emulsii sau ulei. Se adauga conservanti, agenti stabilizatori, anti-radicali liberi si agenti hidratanti. Adesea, filtrele chimice sunt amestecate cu ecrane minerale pentru o aplicare mai usoara. Dupa ce ai studiat in amanunt avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de protectie solara trebuie sa inveti sa citesti cu atentie etichetele, sa fii un consumator responsabil cu alte cuvinte.
Protectii solare pe baza de filtre chimice. In Europa se folosesc actualmente peste 20 de filtre ultraviolete. Primele folosite incepand cu anul 1950 au fost filtrele chimice, modul lor de actionare fiind urmatorul – penetreaza epiderma si absorb razele UV.
Ecranele minerale si-au facut aparitia pe piata in anul 1990. Contin dioxid de titan si oxid de zinc si diminueaza riscul alergiilor, fiind cele mai recomandate de dermatologi pentru copii.
Oricare ar fi tipul de protectie solara ales (indicele de protectie solara ar trebui sa fie de minim 50) nu uita ca modul de aplicare al acesteia iti poate spori protectia. Trebuie sa aplici crema cel putin odata la doua ore sau de fiecare data dupa ce iesi din apa. Copiii sub trei ani nu ar trebui sa fie expusi prea mult la razele soarelui datorita faptului ca au o piele mai sensibila si mai fina. Perioada ideala de a iesi la plaja cu copiii este 12-16.