Lumina naturala joaca un rol esential in productia de hormoni si permite reglarea bunei noastre dispozitii dar si a ritmului biologic. Cu siguranta ai auzit vorbindu-se de beneficiile Vitaminei D, cat este de necesara aceasta organismului nostru. Astfel, in zilele de iarna cand lipsa soarelui isi face simtita prezenta, ne putem simti mai obositi si mai slabiti, moralul este scazut si pot aparea dereglari ale organismului.
Pentru a compensa aceasta lipsa de lumina naturala pe timp de iarna si pentru a beneficia de o forma fizica si psihica maxima, exista o solutie perfecta, lampa luminoterapie. Solutia excelenta pentru a-ti face plinul de energie si sa alungi depresia de iarna. Luminoterapia consta in expunerea ochilor la o lumina alba artificiala avand un spectru larg care se apropie de lumina naturala, cea a soarelui. Principalul scop al lampii luminoterapie este de a remedia problemele aparute in cadrul ritmului nostru biologic intern (depresia de sezon de exemplu). Permite in egala masura reglarea metabolismului melatoninei cunsocuta si sub numele de hormonul somnului.
De ce sa alegi o lampa luminoterapie? Luminoterapia este indicata in numeroase cazuri. Impotriva depresiei de sezon, impotriva tulburarilor de somn, insomniei, in oboseala cronica si pentru remedierea problemelor cauzata de sindromul premenstrual.
Cum aleg lampa luminoterapie? Lampa luminoterapie clasica, cea care se poate aseza pe birou sau pe o masa este cea mai cunoscuta si mai utilizata. Pentru a o folosi in mod corect este de ajuns sa o instalezi pe o suprafata plata, la 50cm distanta de fata. Lampa trebuie plasata astfel incat lumina sa iti ajunga la ochi. Unitatea de masura folosita in cazul lapmii este lux. Prin urmare, este important sa verrifici numarul de lux inainte de a achizitiona o astfel de lampa. De exemplu, exista lampi care ajung la 2500 lux. Exista lampi luminoterapie sub forma unei lampi de birou sau sub forma de lampa murala. Marimea lampilor luminoterapie este variabila, intre 30-70cm.