home Alimentare Cum imi aleg uleiul de masline?

Cum imi aleg uleiul de masline?

Uleiul de masline este o varietate de ulei foarte sanatoasa, care se poate folosi in foarte multe preparate. Dar exista mai multe varietati de ulei de masline,in functie de tipul de maslina folosit. Cum poti fi sigur insa ca ai facut cea mai buna alegere?

ulei

Bogatia, proprietatile, savoare si beneficiile cu care vine uleiul de masline in preparate nu se poate compara cu alte tipuri de ulei vegetale sau animale.

Cum recunosti un ulei de masline de calitate? Mai multe elemente intra in joc atunci cand vine vorba despre un ulei de masline de calitate. In mod evident, maslinele sunt cele mai importante, mai ales daca sunt recoltate cu mana. Vei fi sigur astfel ca acestea nu au suferit socuri in momentul recoltarii. Presarea la rece la cateva ore dupa recoltare este si ea determinanta. Asigura-te deci ca aceste elemente sunt trecute pe eticheta sticlei cu ulei de masline. Indicatia – obtinut direct din masline si doar prin procedee mecanice, este un gaj de calitate.

Trebuie sa fii sigur ca uleiul de masline este un ulei extra virgin. Uleiul de masline extra virgin este cea mai buna varietate de ulei. Mai ales datorita concentatiei foarte slabe de acid oleic, mai putin de 1%. Poti judeca un ulei de masline de calitate, extra virgin, dupa pretul sau. Cel de inalta calitate este cu siguranta cu mult mai scump decat unul asa-zis extra virgin.

Cumpara uleiul de masline in cantitati mici. Atentie. Fata de vin, uleiul de masline nu devine mai bun odata cu trecerea timpului. Daca trece prea multa vreme, uleiul de masline se oxideaza si isi pierde din savori. Un ulei de masline bun se poate pastra in jur de un an. Acest lucru trebuie sa fie precizat pe eticheta.

Alege sticla potrivita. Un ulei de masline nu ar trebui sa se comercializeze in sticle deschise la culoare, deoarece acesta nu iubeste nici lumina zilei, nici cea artiificiala.

Citeste eticheta cu atentie. Iti poti da seama ca uleiul de masline pe care il alegi este de cea mai buna calitate, daca pe eticheta sta scris “Protected Designation of Origin (PDO)” sau “Protected Geographical Indication (IGP in italiana).

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: