Ulei de masline, ulei de rapita, ulei de floarea-soarelui…cand esti la supermarket nu stii care este cel mai potrivit sau cel mai sanatos ulei pentru gatit?
Care sunt pricipalele tipuri de uleiuri pentru gatit si cum se folosesc acestea?
Primul lucru de care trebuie sa tii cont – uleiurile pentru gatit care contin acizi grasi esentiali omega 3 nu se pot prepara termic deci trebuie sa fie folosite doar la rece, in salate de exemplu.
Al doilea lucru important de stiut – exista uleiuri de gatit care se vand sub forma solida si sunt cele mai bune pentru prajeli.
Uleiul de masline. Este cel mai popular tip de ulei folosit mai ales in regimul mediteranean. Contine peste 60% acizi grasi omega 9, o cantitate mica de acizi grasi omega 6 si vitamina E. Este un produs esential daca vrei sa gatesti cat mai sanatos, legumele sotate cu acest tip de ulei fiind cele mai savuroase. Iar daca iti place gustul sau, acesta chiar poate inlocui untul la prepararea orezului sau a pastelor. Iar atunci cand prepari vinegretele se poate amesteca cu uleiul de rapita sau cu uleiul de nuci pentru un plus de acizi grasi omega 3.
Uleiul de arhide. Acest tip de ulei nu contine acizi grasi omega 3 deci poate suporta foarte bine caldura. Este cel mai bun pentru a praji cu el pestele sau cartofii.
Uleiul de rapita. Un alt tip de ulei bogat in acizi grasi omega 3 si 9, delicios si foarte benefic pentru sanatate. Nu suporta insa caldura si se poate folosi doar pentru asezonare sau vinegrete.
Uleiul de nuci. Uleiul de nuci contine in jur de 10% acizi omega 3 si este foarte slab in acizi grasi omega 6. Are insa un mare avantaj- gustul sau. Se poate folosi deci ocazional in salate, cu otet de vin aromatizat cu zmeura de exemplu sau alaturi de paste.
Uleiurile de floarea-soarelui, din samburi de struguri sau de porumb. Aceste varietati de uleiuri contin aproape numai acizi grasi omega 6, adica acizi care pot provoca inflamatii. Consumul lor trebuie sa fie deci moderat.
Uleiul de in. Un ulei care se poate folosi doar in vinegrete alaturi de uleiul de masline pentru a i se camufla putin gustul.