Alegerea celei mai potrivite sau mai savuroase varietati de cafea se dovedeste a fi cel mai adesea un lucru destul de complicat. Cafea dulce sau amara, echilibrata, tare…iata cativa termeni prin care am putea descrie cafeaua, bautura ideala pentru a trezi toate simturile.
Care sunt insa criteriile esentiale de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o cafea?
Corpul cafelei. Corpul cafelei se refera la senzatia tactila pe care aceasta o lasa in gura, la acea senzatia unica pe care aceasta o lasa in gura si felul in care aceasta delecteaza papilele gustative. Cu alte cuvinte, este vorba despre felul in care percepem noi vascozitatea cafelei corpul putand fi plin, catifelat, mai lejer, mediu sau mai greu.
Aroma. in acest caz vorbim despre aroma degajata de compusii volatili care apar atunci cand cafeaua este infuzata. Sa descrii aroma unei cafele inseamna sa incerci sa descrii cele mai subtile note percepute atunci cand mirosi o cafea proaspat mascinata. Aroma unei cafele poate sa fie afumata, picanta, fructata, florala, cu note de nuci, etc.
Dulceata. Termenul de « dulce » se refera la descrierea intenstitatii gustului dulce care este detectat de varful limbii. Cafelele mai dulci, cum sunt cafelele Arabica in general, sunt caracterizate mai ales de note fructate, de note caramelizate si de note de ciocolata. Cafeaua dulce se opune cafelei corsé.
Amaraciunea. Amaraciunea unei cafele este detectata de palatul si partea din spatele gurii. Cu cat o cafea este mai bogata in cofeina, cu atat gustul sau amar va fi mai intens. Cei care iubesc cafelele de tip espresso vor aprecia cu siguranta o amaraciune perfect echilibrata si dozata. Cafelele de tip Robusta sunt deci perfect pentru acest gen de preparat.
Aciditatea. Aciditatea este o senzatie dinamica, vie, resimtita pe varful limbii. Vine cu o nota de lamaie in gura, perceputa mai ales la varietatile de cafea Robusta cultivate la altitudini mari, precum cele din Kenya de exemplu. Aciditatea vine cu o senzatie de uscaciune si de acrisor in acelasi timp.