Tensiometrul este un aparat medical ce are drept finalitate calcularea tensiunii arteriale. Optand pentru acest produs fiabil si eficient, vei putea sa iti masori tensiunea la domiciliu fara sa fii nevoit sa te deplasezi in cabinetul medicului. Insa, cand vine vorba de alegerea unui astfel de aparat, risti sa te confrunti cu o multime de probleme deoarece exista azi pe piata o multime de modele. Urmeaza sfaturile noastre si nu iti va urca tensiunea in momentul in care vrei sa achizitionezi tensiometrul.
In primul si in primul rand te sfatuim sa alegi un tensiometru omologat care respecta normele CE. Actualmente pe piata exista termometre manuale si electronice. Aceastea din urma sunt cele mai prezente pe piata.
Conform recomandarilor si parerilor numerosilor experti, dimineata trebuie sa ne luam tensiunea de trei ori inainte de a lua micul dejun. Mai tarziu, de-a lungul zilei si seara tarziu mai masoara tensiunea de inca trei ori intre masa de seara si inainte de a pleca la culcare. Luarea tensiunii nu se va face zilnic. Incearca sa iti iei tensiunea de fiecare data in conditii practic identice (la aceleasi ore).
In cazul bolilor cardiace sau a diabetului, cifra care nu trebuie depasita este de 13/8. Odata cu inaintarea in varsta tensiunea arteriala are tendinta sa creasca. Dupa varsta de 50 de ani se recomanda supravegherea tensiunii.
Care este cel mai bun tensiometru? Tensiometru de brat sau de incheietura? Acestea din urma sunt mai micute si mai usor de folosit insa sunt mai predispuse erorilor datorita faptului ca arterele de la nivelul incheieturii sunt mai subtiri decat cele de la nivelul bratului. De aceea, cine isi doreste o mauratoare sigura si precisa trebuie sa alega un tensiometru de brat.
Tensiometrele de incheietura sunt recomandate in general persoanelor care sufera de obezitate sau celor care au suferit diferite leziuni la nivelul bratelor. Pe piata exista tensiometre care memoreaza masuratorile/informatiile. Sunt modele care vin in diferite tipuri de mansete, in functie de marime – M, L sau XL.