home Alimentare Ce orez sa aleg pentru gatit?

Ce orez sa aleg pentru gatit?

Orez alb, orez basmati sau orez integral? Adesea, ne este destul de greu sa alegem din multitudinea de tipuri de orez disponibile pe piata. Descopera cu ajutorul nostru ce orez sa alegi in functie de interesul sau nutritional si de indexul glicemic.

Orez: varietatile bogate in nutrienti

Calitatile nutritionale ale orezului depind in mare masura de procesul sau de fabricare. Cel al orezului integral, cunoscut si sub numele de orez brun sau orez « cargo » are avanajul de a-si pastra continutul de nutrienti deoarece doar invelitoarea, « pleava » a fost suprimata. Acest lucru face din orezul integral o sursa importanta de magneziu, seleniu, mangan si fibre. Cu alte cuvinte, este mai bun decat orezul alb. Cu toate acestea, chiar daca toate varietatile de orez alb isi pierd nutrientii, exista unele mai bune decat altele. Ne referim aici la orezul alb, lung, gatit la aburi. Aceasta forma de gatire pastreaza nutrientii. Orezul semi intregral este cel mai practic pentru gatit.

Orez: varietatile cu cel mai bun index glicemic

La fel ca in cazul celorlalti feculenti, orezul poate creste nivelul glicemiei. Trebuie sa mentionam faptul ca orezul basmati prezinta un index glicemic mai scazut decat celelalte varietati. Datorita efectului sau hipoglicemiant restrans, este recomandat persoanelor care sufera de diabet. Acelasi lucru este valabil si in cazul orezului negru, care intra in lisa feculentilor de privilegiat de persoanele diabetice. Consumul de orez alb nu este recomandat in acest caz deoarece creste mai repede nivelul de glicemie.

negru

Cel mai folosit si cel mai putin sanatos tip de orez este cel decorticat, cu bob oval. Acesta contine o cantitate mare de amidon si poseda un indice glicemic destul de ridicat. Cel mai accesibil este orezul cu bob lung, prefiert. Acesta isi pastreaza majoritatea din minerale si vitamine datorita modului de preparare si este extrem de hranitor. Cel mai bun orez cu bobul lung este basmati. Tipurile de orez care se gasesc mai greu si sunt mai scumpe insa sunt extrem de sanatoase sunt orezul salbatic si brun.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: