Stiai ca ultima tendinta in amenajari interioare sunt panourile 3D? Spre deosebire de acele colaje care se lipeau pe pereti in anii 90, colaje cu imagini 2D de la paduri la insule exotice, panourile 3D sunt mult mai rezistente si pot imita lemnul, faianta, corianul sau chiar piatra.
Se monteaza mult mai usor decat daca te-ai apuca sa construiesti un perete din piatra, de exemplu, si e ideal atat pentru living, cat si bucatarii, baie, dormitoare sau holuri.
Este un finisaj popular datorita versatilitatii de modele, materiale, texturi si datorita rapiditatii cu care se aplica. Inainte de a merge la shopping, trebuie sa stii de la inceput unde vrei sa montezi un panou 3D, pentru ca, asa cum la rigips avem texturi diferite in functie de zona in care il amplasam, acelasi lucru variaza si la panourile 3D.
Sunt unele modele confectionate din materiale care sunt ideale pentru spatii uscate – living, dormitoare, holuri, dar exista si panuri special tratate pentru baie sau bucatarie, asa numitele panouri 3D umede.
In plus, in ultima perioada au aparut panouri 3D rezistente, configurate din materiale durabile, ideale pentru exterior precum garaj, balcon, veranda, mansarda sau terasa si gradina.
O astfel de gama de panouri am gasit pe un site specializat in decoratiuni interioare. Qdecor.ro a lansat în anul 2013 o gama variata de modele de panouri decorative 3D.
Cele mai multe dintre modelele de panouri 3D sunt realizate din MDF.
Pentru cei ce nu stiu, MDF-ul este un acronim care se traduce prin (multi-density fibre). Practiv vorbim de panouri fibrolemnoase cu densitate medie, mult mai grele decat panourile de tip PAL sau OSB, configurate din lemn sau din alte materiale lemnoase, aglomerate sau nu cu răşini sau cu alţi lianţi organici, cu o grosime între 5 mm şi 9 mm. Exista si variante de panouri MDF mult mai groase, in special in cazul panourilor 3D umede sau cele de exterior, dar sunt configurate din structuri multistrat.
In functie de pret, pot fi vopsite cu aerosoli, de mana sau cu culori 10% ecologice si biodegradabile, dar acest tip de panou au preturi mult mai mari.
Au fost numite panouri 3D nu pentru ca au incorporata o tehnologie vizuala ca la cinema, n-ai nevoie de ochelari speciali ca sa distingi anumite contururi. In schimb, au un design in relief precum hartile geografice construite pe curbe de nivel.
Un astfel de panou pleaca de la o dimensiune de 50 x 50 cm, dar exista si modele mai mari. Pentru a fi usor de manevrat, cel putin modelele destinate zonelor uscate (living, dormitor, hol), panoul 3D nu are o grosime mai mare de 2 mm.
Posibilitatile de amenajari sunt nelimitate, dar, daca vrei sa obtii anumite efecte, poti tine cont de cateva sfaturi. Panourile care imita piatra naturala sau caramida sunt perfecte pentru interioarele care incearca sa dea un accent rustic sau pentru locuintele cu trimiteri istorice spre moda secolului XIX.
Daca vrei ceva mai autohton, panourile care imita lemnul natural pot inlocui cu usurinta lambriul din lemn, iar insertiile de esente de lux precum mahon sau cires dau un aer eclectic locuintei.
Ideea e ca alegerea iti apartine si singura limita e doar creativitatea ta.
Salvează