In momentul in care ai decis ca a venit vremea sa achizitionezi un laptop sau sa il schimbi pe cel vechi trebuie sa raspunzi la un anumit numar de intrebari pentru a putea determina precis care iti sunt nevoile si sa cumperi produsul dorit la cel mai bun pret.
Care este bugetul de care dispui?
Laptopurile se pot clasifica in trei categorii in funtie de pret: ieftine, medii si scumpe. In cazul in care iti vei cumpara un laptop ieftin vei avea parte doar de nervi consumati si batai de cap. Laptopurile la preturi medii sunt cele mai vandute actualmente de pe piata, cea mai buna achizitie. Laptopurile scumpe merita achizitia doar daca pentru tine nu conteaza bugetul alocat.
Mac sau PC?
Inainte de a cumpara un laptop trebuie sa raspunzi in prealabil la o intrebare simpla: Mac sau PC? Principala distinctie intre cele doua familii consta in sistemele de explotare propuse. Mac este considerata o platforma mai stabila, mult mai potrivita pentru montajele video si pentru retusarea pozelor. Designul este un alt punct forte. Pretul este mult mai ridicat decat in cazul laptopurilor cu configuratie PC. PC poseda un numar mare de softuri de tot genul, mai evolutive decat cele Mac. Alegerea se va face in functie e buget, de nivelul tehnic si de nevoile tale.
Ce greutate? Ce dimensiune?
Dimensiunea notebookurilor/laptopurilor variaza, incepe de la 8’’ si ajunge pana la 17-19’’. Marimea conteaza de obicei doar daca urmeaza sa il cari dupa tine prin tot orasul.
Cea mai buna configuratie
Trebuie sa te asiguri de faptul ca procesorul laptopului ales are mai multe nuclee si o viteza de transfer cat mai mare. Este de preferat ca frecventa procesorului sa fie mai mare de 800MHz. Laptopul trebuie sa dispuna de cel putin 2GB memorie RAM si sa fie posibil un upgrade. Placa video trebuie sa fie dedicata daca vrei sa folosesti laptotul la jocuri sau pentru aplicatii mai performante. De asemenea frecventa la care lucreaza placa video este la fel de importanta. La ora actuala, majoritatea laptopurilor dispun de un hard disk de 250GB. Daca vrei un hard mai mare, gandeste-te la achizitionarea unui extern.